Uitval onder werkenden door stress en burn-outklachten neemt toe
Afgelopen woensdag verscheen in de media opnieuw een signaal dat uitval bij werkenden als gevolg van stress en burn-out verder toeneemt. Een groot probleem dat we “collectief tussen de oren moeten krijgen” zo luidt de tekst. Maar wat dan? Met het collectief tussen de oren krijgen van de problematiek is die immers nog niet opgelost. En ik heb niet de indruk dat er werkgevers zijn die het allemaal wel prima vinden zo. De werkdruk bij de achterblijvers op kantoor neemt nog verder toe, de kosten voor de uitgevallen medewerker blijven gelijk of stijgen zelfs en het zal de sfeer in het bedrijf er niet direct beter op maken. Dus bij de werkgevers die het treft, zal het wel tussen de oren zitten, gok ik zo. Waarom blijft het getal dan maar stijgen? Waarom wordt er niets aan gedaan?
Ik denk dat de reden hierachter even simpel als verontrustend is: de meeste werkgevers zien het probleem niet als het zich aandient. Ze zien het pas als de stress en werkdruk leidt tot uitval. En dan is het te laat. Maar hoe kan dat dan? Hoe is het mogelijk dat werkgevers hier totaal geen zicht op hebben?
Hier past een tweeledig antwoord. Enerzijds hebben veel werknemers – helaas vooral de werknemers in de risicogroep – een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel en een nog grotere drempel om tijdig werkdrukproblemen bespreekbaar te maken. Anderzijds – en dat is eigenlijk een veel groter probleem – hebben heel veel leidinggevenden geen enkel zicht op de werklast van individuele teamleden of het team als geheel. Los van de vraag of die werklast ook daadwerkelijk werkdruk oplevert.
In de dagelijkse praktijk kom ik ze regelmatig tegen. Sterker nog: ik zie meer organisaties die géén zicht hebben op de hoeveelheid werk, de productiviteit en de individuele werklast dan organisaties die dat wél inzichtelijk hebben. En dan is het ineens niet zo moeilijk meer voor te stellen dat stress en burnout “onverwacht” tot uitval leiden. Veel leidinggevenden varen noodgedwongen volledig op signalen van medewerkers zelf. En de medewerkers in het hart van het risicoprofiel, klagen het laatst. En vaak dus te laat, zo blijkt uit de cijfers.
Dat het anders kan met de applicatie CASER, laten we graag aan alle werkgevers in de juridische-, financiële of administratieve dienstverlening zien. Altijd en overal realtime inzicht in instroom van werk, de tijd die ermee gemoeid is om het werk uit te voeren, de werklast van individuele medewerkers en van het team als geheel en de mogelijkheden om snel werk te herverdelen zodat er een meer evenwichtige balans in werklast ontstaat. Gebaseerd op de werkelijke mogelijkheden van medewerkers. Op die manier is een leidinggevende niet meer alleen afhankelijk van de signalen van medewerkers, maar kan er ook pro-actief een gesprek gevoerd worden over werkdruk en stress. En kunnen oplossingen gezocht worden voordat het te laat is.
Met CASER heeft de medewerker zelf overigens ook veel meer grip op zijn werk. En hij wordt niet langer lastiggevallen met allerhande administratieve registraties in tal van verschillende systemen. Eén systeem met overzicht over alles wat er moet gebeuren en wanneer dat gepland is. Zodat het werk dat je wél kunt doen gewoon minder stress oplevert.
Meer weten over de manieren waarop GO Company kan helpen in situaties van werkdruk en stress? Kijk op www.gocompany.nl/casereditions, bel ons op 088-2042500 of mail naar bs@gocompany.nl om vrijblijvend kennis te maken of een demo te zien van wat CASER voor jouw organisatie kan betekenen.