Stress verminderen voor een ontspannen vakantie

Avatar foto
Geschreven door: Irma van Pooij Datum: 13-07-2023 Tag: Blog
Stress verminderen voor een ontspannen vakantie

Vakanties zijn bedoeld om te ontspannen, tot rust te komen en nieuwe energie op te doen. Helaas kunnen de dagen vlak voor vertrek echter gevuld zijn met stress en hectiek. Het afronden van je werk en alle werkgerelateerde taken, het inpakken van koffers en het regelen van reisdocumenten kunnen allemaal bijdragen aan een onrustig gevoel. Om te voorkomen dat stress de overhand neemt en je vakantie in de war stuurt, zijn hier enkele handige tips om kalm te blijven tijdens de voorbereidingen en optimaal te kunnen genieten van die heerlijke vakantie!

Voor vertrek

Begin één á twee weken voor vertrek met het maken van een checklist ruim voor je vertrekdatum. Noteer alle belangrijke taken die je moet afronden voordat je op vakantie gaat, zowel op je werk als thuis. Draag lopende zaken over en plan niet-urgente zaken in voor na je vakantie. Het hebben van een overzichtelijke checklist helpt je om georganiseerd te blijven en voorkomt dat je dingen vergeet.

Het werkt stressverlagend om twee dagen vóór je laatste werkdag geen afspraken te plannen. Met nieuwe informatie uit gesprekken doe je de eerste weken toch niets.

Plan voor je vakantie alvast een blok in op je eerste werkdag. Neem hier ruim de tijd voor, minimaal een halve dag. Gebruik die tijd om je e-mails te behandelen, bij te praten met je collega’s en ook om je planning en prioriteiten voor de komende dagen bij te werken.

Tijdens je vakantie

Het is eindelijk zover! Je hebt vakantie! Vrij van verplichtingen. Palmbomen, sneeuwwitte stranden, azuurblauwe zee, snorkelen, zeilen, wandeling door de bossen, wijnproeverij, bootexcursie, kookworkshop en nog veel meer!

Weersta de verleiding om tijdens je vakantie zakelijke e-mail te bekijken of zakelijke voicemails af te luisteren. Wordt je onrustig als je je e-mail niet mag lezen? Schakel dan je pushmail uit en spreek met jezelf en je reisgenoten af op welk moment van de dag je ‘even bijwerkt’.

Zet ook even je groepsapp-meldingen uit. Even geen roddels, maar het is ook belangrijk dat je echt even twee weken niets over werk wilt horen of lezen.

Na je vakantie

Je gaat meteen weer aan het werk. Je opent je e-mailbox en je ziet 283 ongelezen e-mails, 12 uitnodigingen voor afspraken, een collega staat met een spoed dossier aan je bureau en er knipperen 27 herinneringen van taken die nog open staan. Ruim 60% van de Nederlandse vakantiegangers is na één dag werken het vakantiegevoel alweer kwijt.

Maar jij niet, want jij deed al van alles vóór je op vakantie ging. Zo start je zonder stress weer lekker op:

  • Blokkeer in je agenda voor de komende twee weken iedere dag twee blokken van anderhalf uur. Dit kun je voor je vakantie natuurlijk al doen! Daarmee creëer je voor jezelf de tijd om je productie te draaien en voorkom je dat je agenda volloopt met afspraken. Begin bovenaan en plan je werkzaamheden in de blokken die je in je agenda hebt opgenomen, ga geen grote acties direct oppakken, anders blijft de berg even groot.
  • Ga niet van volle ontspanning naar volle werkstress. Dat kan door op je werk regelmatige (micro) pauzes te nemen en sla in ieder geval je lunch niet over! Ga ook op tijd naar huis. Werk niet over in de eerste week na de vakantie.

Veel van deze tips voorkomen al voor je op vakantie gaat het gevoel van stress. Hierdoor ben je beter in staat om van je vakantie te kunnen genieten. Door een checklist te maken, taken te delegeren, tijd voor ontspanning in te plannen, een reisroute op te stellen en last-minute werk te vermijden, kun je de stressniveaus verlagen en jezelf in de juiste gemoedstoestand brengen om te ontspannen en te genieten van je welverdiende vakantie.

GO op vakantie? Stuur jouw vakantie-GO-moment naar bs@gocompany.nl en maak kans op het vernieuwde boek ‘Is jouw organisatie al GO?’ van Bert Dikmans!