Slaap acht uur per nacht en word een betere manager

Avatar foto
Geschreven door: Irma van Pooij Datum: 23-10-2020 Tag: Blog

Slaap

Je kent het wel. Niet in slaap kun­nen ko­men om­dat de dag nog in je hoofd zit. En om­dat de vol­gen­de dag ook al­weer aan­dacht wil. Want mor­gen moet er weer veel ge­beu­ren en je wil niet dat er iets fout gaat.

Wanneer is slecht slapen een probleem?

Het gebeurt iedereen. En een nacht slecht slapen is geen probleem. Het wordt pas een probleem als je een aantal nachten achter elkaar slecht slaapt. Of als het structureel wordt en je elke nacht woelend en draaiend wacht tot het weer ochtend wordt. Je hebt je slaap namelijk heel hard nodig.

Gemiddeld heb je acht uur slaap per nacht nodig. Zodat je brein schoongeveegd kan worden. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je de dag fris begint en dat je energiek start. Ben je uitgerust dan lukt het makkelijker om beslissingen te nemen, kun je informatie makkelijker verwerken en zaken beter onthouden. Je hebt tijd en aandacht voor je medewerkers, biedt een luisterend oor waar nodig en reageert enthousiast en nieuwsgierig op nieuwe plannen en ideeën.

Wat doet goede nachtrust met je

Maar dat is nog niet alles. Een goede nachtrust maakt je ook een betere manager. Uit internationaal onderzoek van het Center for Leadership blijkt dat 42 procent van de managers onvoldoende nachtrust neemt. Met alle gevolgen voor hun medewerkers. Niet uitgeruste managers verliezen namelijk sneller hun geduld, gebruiken grovere woorden, zijn veel vaker kortaf en luisteren minder goed. Misschien herken je het wel. Als je een aantal nachten slecht geslapen hebt, kun je minder hebben. Je laat dan sneller je emoties de vrije loop of trekt je juist meer terug.

Artikel slecht slapen

In 2018 schreef Christopher Barnes in Harvard Business Review een artikel over slecht slapende managers. Uit dit artikel blijkt dat medewerkers veel last hebben van managers die nachten lang wakker liggen. Medewerkers voelen zich onzekerder, worden uit de flow van hun werkritme gehaald en daardoor wordt de output van hun werk minder.

Jouw nachtrust heeft dus niet alleen invloed op je eigen gedrag, maar ook op dat van je medewerkers. En uiteindelijk dus op het werkproces, de afdeling en de hele organisatie. Neem dus de tijd om te slapen. Zodat je ruimte biedt voor medewerkers, vertrouwen geeft en luistert naar wat er speelt.

Dit weekend start de wintertijd. Je krijgt een uur extra. Begin de winter goed en pak je nachtrust met een uurtje extra slaap.

PS Nog een aantal tips voor als je moeilijk in slaap kan komen:

  • Pak lekker ouderwets een boek
  • Zet alle schermen twee uur voor je gaat slapen uit
  • Loop nog even een avondrondje
  • Leg een notitieblokje naast je bed voor als je je hoofd echt niet leeg kunt krijgen

Slaap lekker en leid beter!