Ontspannen op vakantie gaan.. en ontspannen terugkomen!

Avatar foto
Geschreven door: Redactie Datum: 28-06-2019 Tag: Blog

De va­kan­tie­tijd is voor ve­len van ons weer in aan­tocht. Hoe zorg je nu dat je daar zon­der stress naar toe kunt le­ven? En dat vast­houdt tot ver, ver na­dat je weer te­rug in de la­ge lan­den bent? Wij heb­ben een aan­tal tips voor je die er­voor zor­gen dat je va­kan­tie­ge­voel niet als sneeuw voor de zon ver­dwijnt.

Vóór je vakantie

Het is vrijdagmiddag. Je bent razend druk met het afronden van je laatste acties. Je rent nog een laatste overleg in, je werkt je e-mail zoveel mogelijk bij en je sluit om 18.30 uur je computer af ook al staat er nog van alles in je inbox (dat komt na m’n vakantie wel weer denk je nog). Vakantie!

Hoe kan het anders? Zo!

  • Begin één tot twee weken voordat je vertrekt met je voorbereiding. Plan een dagdeel voor je vakantie om losse eindjes zoveel mogelijk weg te werken en plan de rest in voor na je vakantie.
  • Draag lopende zaken een week voordat je vertrekt over aan een collega. Plan voor je vakantie ook meteen een afspraak na je vakantie in met die collega om zaken weer terug overgedragen te krijgen.
  • Het werkt stressverlagend om twee dagen vóór je laatste werkdag geen afspraken te plannen. Met nieuwe informatie uit gesprekken doe je de eerste weken toch niets.
  • Plan voor je vakantie alvast een blok in op je eerste werkdag. Neem hier ruim de tijd voor, minimaal een halve dag. Gebruik die tijd om je e-mails te behandelen, bij te praten met je collega’s en ook om je planning en prioriteiten voor de komende dagen bij te werken.

Tijdens je vakantie

Het is eindelijk zover! Je hebt vakantie! Vrij van verplichtingen. Palmbomen, sneeuwwitte stranden, azuurblauwe zee, snorkelen, zeilen, wandeling door de bossen, wijnproeverij, bootexcursie, kookworkshop en nog veel meer!

  • Weersta de verleiding om tijdens je vakantie zakelijke e-mail te bekijken of zakelijke voicemails af te luisteren. Wordt je onrustig als je je e-mail niet mag lezen? Schakel dan je pushmail uit en spreek met jezelf en je reisgenoten af op welk moment van de dag je “even bijwerkt”.
  • Stel het moment van het ophalen van je zakelijke e-mail uit tot de eerste dag dat je weer aan het werk gaat.
  • Geen kantoorroddels. Ga even tijdelijk uit de werk-groepsapp en vertel aan je collega’s dat je echt even twee weken niets over werk wilt horen of lezen.
  • Laat je werktelefoon thuis. Gebruik je de telefoon zowel zakelijk als privé? Zet dan je werk e-mail uit.

Na je vakantie

Je gaat meteen weer aan het werk. Je opent je e-mailbox en je ziet 283 ongelezen e-mails, 12 uitnodigingen voor afspraken, een collega staat met een spoed dossier aan je bureau en er knipperen 27 herinneringen van taken die nog open staan. Ruim 60% van de Nederlandse vakantiegangers is na één dag werken het vakantiegevoel alweer kwijt.

Zo start je zonder stress weer lekker op:

  • Blokkeer in je agenda voor de komende twee weken iedere dag twee blokken van anderhalf uur. Dit kun je voor je vakantie natuurlijk al doen! Daarmee creëer je voor jezelf de tijd om je productie te draaien en voorkom je dat je agenda volloopt met afspraken. Begin bovenaan en plan je werkzaamheden in de blokken die je in je agenda hebt opgenomen, ga geen grote acties direct oppakken, anders blijft de berg even groot.
  • Ga niet van volle ontspanning naar volle werkstress. Dat kan door op je werk regelmatige (micro) pauzes te nemen en sla in ieder geval je lunch niet over! Ga ook op tijd naar huis. Werk niet over in de eerste week na de vakantie.

Veel succes, maar eerst: Fijne vakantie!