Ik haal wel koffie
Wist je dat miljoenen, maar dan ook echt miljoenen mensen in Nederland gezondheidsklachten hebben? En weet je hoeveel van die klachten gerelateerd zijn aan het feit dat we dagelijks maar liefst vijf tot negen uur per dag zittend doorbrengen? Daarmee voert Nederland de Europese lijst aan en daar hoeven we niet trots op te zijn.
De VU van Amsterdam heeft al in 2013 onderzoek gedaan naar de tijd die we per dag zittend doorbrengen. Dit onderzoek is in verschillende Europese landen uitgevoerd onder mensen van 15 jaar en ouder. En wat blijkt? Nederlanders scoren erg hoog als het gaat om de tijd die we zittend doorbrengen. Recent onderzoek van TNO wees nog eens uit dat Nederlanders gemiddeld 10,1 uur per dag zitten en daarmee de Europese koploper zijn. En dat is niet alleen tijdens werktijd, zo’n 85% van de Nederlanders zit ook te veel in zijn of haar vrije tijd.
We brengen dus te veel tijd in ons dagelijks leven zittend door. Vroeger, toen we nog als jager of verzamelaar door het bos of over het veld liepen, was ons lichaam continu in beweging. Veel later deden we onze boodschappen bij de groenteman, de slager, de buurtsuper en kochten we onze kleding in het centrum van een grote stad. Niks geen AH to go, Zalando of Bol.com. Vanavond voor 22u besteld is de volgende dag in huis. Voor het zonnescherm, de lampen en de verwarming hoef je tegenwoordig ook niet meer op te staan. Het is met een paar knoppen in de app vanaf de bank geregeld.
Is dat dan zo slecht, zitten?
Zitten betekent weinig bewegen. Hierdoor kunnen fatale chronische ziektes, zoals diabetes, hart- en vaataandoeningen, en problemen aan spieren, botten en gewrichten ontstaan. Maar ook één van de grootste zorgen van werkgevers is, hoe voorkom ik burn-out klachten? Die blijken ook sterk gerelateerd te zijn aan het feit dat we zoveel tijd op ons achterwerk doorbrengen!
Bewegen zorgt ervoor dat het lichaam energie uit voedsel verbrandt. Bij langdurig zitten gebeurt het tegenovergestelde: het lichaam verwerkt vet en suiker uit het bloed veel minder goed en dat verhoogt de kans op ziektes. Wetenschappers hebben zelfs bewezen dat meer dan 11 uur zitten per dag leidt tot vroegtijdige sterfte.
Het is tijd voor actie. De kleinste verbetering in je dagelijkse patronen, zowel privé als in je werk, levert al een sprong voorwaarts op in je fysieke en mentale gezondheid. En dat is wat waard.
Onlangs ben ik zelf weer aan een trainingsschema begonnen. Met een scherp doel om over een aantal maanden een tour te lopen die boven de afstand ligt die ik ooit rennend heb afgelegd. Waarom? In de eerste plaats omdat ik gezond bezig wil zijn en me bewust ben van het vele zitten tijdens mijn werkdagen. Ook ik loop met een kantoorbaan het risico wat ik hierboven heb benoemd. Dit strookt niet met mijn wens om gezond en gelukkig oud te worden!
In de tweede plaats, omdat ik nou eenmaal veel beter te motiveren ben als ik er een doel aan vast hang, lekker SMART, dat houdt de vaart er in. Door het meetbaar te maken, houd ik er ook lol in en ben ik getriggerd om mijzelf constant te verbeteren. Mits ik geen blessures op ga lopen, ga ik dan ook moeiteloos de 10 kilometer afleggen.
Wat levert dit extra bewegen op voor werkgevers?
De cijfers qua burn-outs, overgewicht en diabetes liegen er niet om. Ze laten zien welke enorme druk er op ziekteverzuim en -preventie ligt. Vaak wordt er pas actie ondernomen als er klachten zijn of erger, als de persoon al ziek thuis zit. Omgekeerd werkt preventie en proactief werken aan vitaliteit juist als een sneeuwbaleffect: door fitter te leven, voel je je beter, ben je meer gefocust tijdens het werk en voel je je na een werkdag frisser en heb je energie over om nog wat leuks te doen. Kortom je hele leven wordt er leuker van!
Een aantal organisaties die werken met vitaliteit hebben 6 juli uitgeroepen tot ‘Beweeg op je werk dag’. Een goed initiatief om de bewustwording van de risico’s en kansen te vergroten. Maar bewegen op je werk zou een dagelijkse routine moeten zijn om ook echt effect te sorteren. Begin vandaag, maar houd ook vol. Een beter arbeidsmilieu begint bij jezelf!
Klik hier voor 5 tips om bewegen en werk te combineren.