Hoezo ”echte mannen vragen geen hulp”?

Avatar foto
Geschreven door: Fons Gieles Datum: 04-07-2017 Tag: Blog

We ken­nen het al­le­maal van vroe­ger: pa­pa die op va­kan­tie de weg niet wil vra­gen… “Nee, ik vind het heus wel!” Wat is dat toch met (ech­te) man­nen en hulp vra­gen? Is dat iets vies? Ben je een mis­lukk(el)ing als je hulp vraagt? Of…

 

Hulp vragen blijkt juist heel erg krachtig. Stel dat je dit wil geloven en stel dat je het wil uitproberen*, hoe doe je dat dan?

 

Nou, als volgt:

  • Stap 1: Realiseer je dat 95% van alle mensen anderen graag WIL helpen. De kans is dus ontzettend groot dat bij wie je je hulpvraag ook stelt, de ander met enthousiasme zal reageren.
  • Stap 2: Je hulpvraag is een compliment aan de ander, hij of zij kan immers iets wat jij lastig vindt. Als je dit compliment goed overbrengt, groeit de ander en voelt hij of zij zich gewaardeerd. Hoe leuk is dat?
  • Stap 3: Wees bereid om gecomplimenteerd te worden voor je openheid. Door je hulpvraag krijgt de ander meer waardering voor jou omdat je je kwetsbaar opstelt (en eerlijk, welke man doet dat nu écht?).
  • Stap 4: Houd er rekening mee dat jij meer hulpvragen gaat krijgen. Door jouw “muur van zekerheid” te verlagen, bied je de ander ruimte en vertrouwen om ook om jouw advies te vragen. En er is 95% kans dat jij dit prettig vindt!
  • Stap 5: Geniet van hoe stoer het is om iets te doen wat anderen niet durven (want eerlijk, het is niet omdat we het niet kunnen!). Dit vraagt lef en lef wordt beloond met trots, een zalig gevoel!

Op deze internationale dag van de samenwerking, aan de vooravond van de zomervakantie, kun je met deze stappen je vakantie een boost geven. En door het eerst uit te proberen in de relationele sfeer, implementeer je het na je vakantie moeiteloos in je werk en heb je straks een enorm streepje voor op je (mannelijke) collega’s!

* Zaken die we zelden doen zijn logischerwijs moeilijk: we zijn er (nog) niet goed in. Goed in iets zijn vereist veel oefening, training en fouten durven maken.