Hoe krijg je dingen ècht gedaan (fase 1 richten)
We willen het allemaal. Dingen gedaan krijgen. En dan ook nog binnen een vastgestelde tijd. Het lukt vaker niet dan wel. Herkenbaar? Dan heb ik goed nieuws. Dingen gedaan krijgen kun je namelijk leren. Sterker nog: er bestaat een methodiek die al 25 jaar succesvol is. De GO methodiek, een methodiek die effectief, efficiënt en direct toepasbaar is in je werk. Eentje die staat als een huis en die alle innovaties van de afgelopen 25 jaar integreert.
Overzichtelijk en rustgevend
Ik ben zelf het levende bewijs van het succes van deze methodiek. Jaren geleden lukte het mij niet om dingen gedaan te krijgen. En als het al lukte, dan eigenlijk nooit binnen de gestelde deadline. Sinds ik met deze methodiek werk zijn mijn doelstellingen helder en zijn de daaruit voortvloeiende taken duidelijk, zodat ik weet wat mij te doen staat. Heerlijk overzichtelijk. En rustgevend.
En dat gun ik jou ook. Want dingen gedaan krijgen, betekent elke dag een lege mailbox, altijd goed voorbereid zijn, altijd je geplande taken op tijd af hebben én tijd overhouden voor andere leuke dingen. Het succes zit ‘m in de drie fasen van Richten, Inrichten en Verrichten. Laten we bij het begin beginnen: het Richten.
Wees geen kip zonder kop
Veel mensen doen maar wat, met alle goede intenties, laat ik daar duidelijk over zijn. Sommige rennen als een kip zonder kop van actualiteit naar spoedklus. We beginnen en hopen dat het lukt. Dit kan een goede strategie zijn om uitstelgedrag te ontwijken. De vraag is of je weet waar het toe moet leiden en of je dus met de juiste taken bezig bent.
De doelstelling als startpunt
Richten heeft alles te maken met de doelstelling. Wat is of wat zijn je doelstellingen in je werk (en wat dus niet). Het doel is altijd het startpunt van organiseren en dingen gedaan krijgen. Vergelijk het met een route plannen zonder dat je weet wat de eindbestemming is. Dat gaat dus niet. Zo is het ook met werk gedaan krijgen. Zorg dat je je doel, je eindbestemming weet voordat je op weg gaat.
Als je niet weet wat het doel van je werkzaamheden of project is, kun je ook niet bepalen of de werktaak die je krijgt, bij een van je rollen hoort. Als je niet precies weet wat je doelen zijn, loop je het risico dat je met van alles en nog wat bezig bent.
Wees een jongleur van je eigen bordje
En ja, sommige taken zijn nu eenmaal leuker dan andere. We staan als jongleurs naast elkaar bordjes hoog te houden. Misschien houd je zelfs onbewust wel een bordje op van een collega, die dat bewust heel prettig vindt. Of misschien doe je dat zelfs bewust want ja, je collega heeft het ook zo druk. En jij? Heb jij het niet al druk genoeg? En dan zijn er nog de bordjes waarvan helemaal niet duidelijk is bij wie dat bordje hoort. En als zo’n bordje valt, wie is daar dan verantwoordelijk voor?
Richten dus
Zolang er dus geen duidelijk doel is, is het lastig werken. Richten is het zo specifiek of fijnmazig mogelijk vaststellen van je doel (en dus ook welk doel niet).