Dé reden waarom we georganiseerd moeten samenwerken bij digitalisering…

Avatar foto
Geschreven door: Michiel ter Horst Datum: 17-06-2024 Tag: Blog

Puberende kinderen en werken zonder structuur is een gegarandeerd recept voor mislukking. Dat durf ik als ouder van een puberende tiener inmiddels wel als een feit te benoemen.

De meeste ouders van puberende tieners herkennen het onderstaande gesprek wel:

Dé reden waarom we georganiseerd moeten samenwerken bij digitalisering

Herkenbaar?

Ik ben me pas echt bewust geworden van dit probleem toen ik werd gevraagd door het Elzendaalcollege om als key note speaker een studiedag te openen met het thema ‘Digitalisering van het onderwijs’. Ik wil Yannick Fransz, de bevlogen ICT-coördinator van het Elzendaalcollege dan ook hartelijk danken voor dit verkregen inzicht!

Nou ben ik als trainer/consultant bij GO Company geen specialist in onderwijs en ook niet in digitalisering, maar wél in georganiseerd (samen)werken. De uitdaging waar het onderwijs (of eigenlijk: de puberende leerling!) mee te maken heeft is niet zozeer het gebrek aan mogelijkheden om digitalisering in te zetten, maar juist het tegenovergestelde. Er zijn mogelijkheden te over en elke docent heeft hierin eigen voorkeuren! En daarmee verliezen we onze klant (de puberende leerling!) uit het oog…

De uitdaging is dus om de digitalisering van het onderwijs georganiseerd te doen! Mijn dochter is recentelijk van middelbare school veranderd en haar grootste uitdaging was de enorme variatie in hoe de docenten communiceren met hun puberende leerlingen (en hun ouders!).

Omdat het gedeelte van hun hersenen dat wordt gebruikt bij structureren en plannen nog volop in ontwikkeling is (lees: ze zijn hiertoe simpelweg niet in staat op dit moment!), is dit geen handige aanpak.

De noodzaak voor een gestructureerde aanpak is dus groter dan ooit, vooral nu technologieën zich in een razendsnel tempo ontwikkelen. Dit geldt uiteraard niet alleen voor het onderwijs, maar voor elke branche en organisatie. Kijk bijvoorbeeld naar de opkomst van kunstmatige intelligentie: om deze technologie effectief te gebruiken zijn heldere werkafspraken,  trainingen, een gedragen strategie en aanpak essentieel.

Wat is het recept tegen onduidelijkheid en verwarring? Get Organised! GO Company helpt mensen en organisaties om georganiseerd samen te werken. Onze filosofie en methodiek hebben we verwoord in de GO-Circle. Met heldere werk- en resultaatafspraken, excellente ondersteunende software en capabele leiders creëren we een organisatiecultuur waarin medewerkers weer volledig toegewijd kunnen zijn aan hun vak!

Laten we samen zorgen voor structuur: We get organised! 💚