De kracht van agile werken
Steeds vaker hoor ik om mij heen dat leidinggevenden en managers klagen over agile werken. Het leek allemaal zo prachtig: medewerkers eigen verantwoording geven. Leuk hoor, die autonomie op de werkvloer, maar in de praktijk werkt het niet, zeggen ze. Als ze niet ingrijpen wordt het een rommeltje. En dus controleren ze weer urenregistraties en zetten parafen onder elke opdracht. Aan leidinggeven komen ze niet meer toe. Jammer, want agile werken is een geweldige manier om leiderschap te tonen én om medewerkers te laten floreren. Alleen moet je agile wel op de juiste manier inzetten.
Wendbaar leiderschap
Agile betekent letterlijk wendbaarheid. Agile werken wil dus zeggen dat je gaat voor wendbaar leiderschap. Het is je rol als leider om richting te geven aan je team. Jij bent degene die uitdagingen formuleert en mensen in beweging kunt zetten. Jij bent de sparringpartner, degene aan wie verantwoording wordt afgelegd én je bent de verbinder. Doordat je team zelfstandig functioneert hou jij tijd over voor bestuursbevoegde zaken en andere leiderschapstaken zoals coaching van je medewerkers op persoonlijke groei.
Van autonomie naar anonimiteit
Klinkt logisch toch? Waarom gaat het dan toch zo vaak mis? Omdat veel organisaties agile werken in de praktijk vertalen met autonomie. Eentje waar de medewerkers het zelf uit mogen zoeken, verzinnen en bedenken. En als het dan niet goed blijkt te gaan, worden medewerkers onzeker en krijgen ze de neiging om maar niets meer te doen. Terwijl agile werken bedoeld is om medewerkers uit te dagen en te laten floreren, gebeurt het tegenovergestelde. Ze kruipen in hun schulp, wachten af en gaan liever de anonimiteit in.
Terug naar oude principes dan maar?
Autonomie van medewerkers en team is prachtig, maar medewerkers hebben wel duidelijke kaders en structuren nodig waarbinnen ze kunnen floreren. Die kaders en structuren ontbreken helaas nogal eens. Op den lange duur leidt dat tot allerlei problemen: producten die niet op tijd geleverd worden, klanten die niet goed bediend worden, voorraden die oplopen en een klanttevredenheid die naar beneden keldert. Terecht dat een leidinggevende ingrijpt. Helaas kiest de leidinggevende er dan vaak voor om alle touwtjes maar weer zelf in handen te nemen. Jammer, want hier ligt de uitgelezen kans om te werken aan standaarden, kaders en structuren. Duidelijkheid waarbinnen medewerkers vrij mogen én kunnen werken.
Gedragsverandering kost tijd
Leidinggevenden die dit doen merken dat agile een fantastisch gedachtegoed is en dat medewerkers en team gemotiveerd aan de slag gaan. En blijven. Kun je als leidinggevenden daarna achteroverleunen? Nee, zeker niet! Als de standaarden, kaders en structuren duidelijk zijn is het belangrijk om richting te blijven geven, medewerkers en teams te blijven motiveren én regelmatig feedbackmomenten in te bouwen. Tot slot, geef iedereen de tijd om aan de nieuwe manier van werken te wennen. En om het eigen te maken. Uiteindelijk gaat het om gedragsverandering en dat heeft tijd nodig.
Heb je de neiging om toch weer overal die paraaf onder te zetten of de urenregistraties te controleren? Volg dan een GO training of maak een afspraak om samen te onderzoeken hoe we het wél kunnen laten werken. Ik vertel je graag alles over organisaties die werken als geoliede machines waar enthousiaste en betrokken medewerkers en teams met plezier samenwerken. Neem contact met me op via 088-2042500 of mail rechtstreeks naar info@gocompany.nl.