Luke is Projectmanager bij VDL GL Precision en hij houdt zich daar bezig met Operational Excellence projecten. VDL GL Precision is een gerenommeerde toeleverancier van hoog nauwkeurige fijnmechanische onderdelen en samengestelde modules. Dit doen ze onder andere als leverancier voor ASML in de chipindustrie. Luke’s verbeter traject, een verplicht onderdeel van iedere Lean Green Belt opleiding, was een directe afgeleide van twee strategische doelstellingen van VDL GL Precision, namelijk verhoging van de klant waarde en structurele groei. Zaken waar zijn leidinggevende – en tevens opdrachtgever van dit verbeter traject – Marc Smits op coacht en stuurt.
Het Lean-project
Een specifieke freesmachine leverde te weinig output, zodat er structureel niet voldaan kon worden aan de klant vraag. De Overall Equipment Effectiveness (OEE) moest daarom verbeterd worden. De doelstelling voor het verbeter project was ambitieus, met 10% – 20% verhoging van de OEE. Dit staat gelijk aan zo’n 25 – 50 extra uren output per week. Luke heeft de Kaizenmethode, ook wel DMAGIC, toegepast. Hierdoor kreeg hij meer inzicht in de oorzaken van het probleem. De grootste bottleneck in de OEE bleek in de beschikbaarheid van de machine te zitten. De machine is immers niet beschikbaar tijdens omstellen, stilstanden, storingen en onderbrekingen in de aanvoer van nieuwe producten. Samen met collega’s op de werkvloer en andere belanghebbenden heeft Luke een analyse sessie gehouden. Hierin heeft hij, met behulp van het visgraat model en de ‘5 keer waarom-methode’ doorgevraagd naar de grondoorzaken van het probleem.
(afbeelding: de OEE van de freesmachine in een grafiek)
De gevonden grondoorzaken waren te vinden in de categorieën Mens, Methode, Machine & Materialen. Per categorie heeft Luke met zijn verbeter team gebrainstormd over tegenmaatregelen. Eerst ‘silent’, oftewel ieder voor zich; daarna plenair. De meest kansrijke en effectieve verbeteringen zijn vervolgens geïmplementeerd, gecontroleerd en geborgd in het proces en in het gedrag.
Het succes
Luke is er met zijn verbeter team in geslaagd de doelstelling te overtreffen. De freesmachine levert maar liefst 52 uur extra output per week. De klant wordt nu nog sneller en beter geholpen, en medewerkers ervaren minder werkdruk en zien meer output dankzij hun meedenken en meedoen. Bovendien levert dit Leanproject een mooie financiële bijdrage aan het bedrijfsresultaat. Opdrachtgever Marc Smits is tevreden over de toegepaste werkwijze en inrichting van de processen.
Het verbeter project heeft VDL GL Precision een blauwdruk opgeleverd om het gebruik van andere machines op een soortgelijke wijze te optimaliseren. Werken volgens het uitgangspunt van ‘continu verbeteren’ is daarmee geborgd.
Wil je ook direct verbeteringen doorvoeren in je eigen dagelijkse praktijk? In september, oktober en november 2022 start GO Company met GO Avans Lean Green Belt. Dit is een volwaardige Lean Green Belt-training die jou dé ‘continu verbeteren’-expert van je organisatie maakt. De samenwerking met Avans Hogeschool verzekert je van hoogwaardig onderwijs en doorstromen naar één van de deeltijdopleidingen van Avans Academie voor Deeltijd is gemakkelijker dan ooit.