Bijgeloof? Zo heb je het niet nodig

Avatar foto
Geschreven door: Fons Gieles Datum: 13-11-2020 Tag: Blog

Het is van­daag vrij­dag de der­tien­de. Een dag die, vol­gens veel men­sen, on­ge­luk brengt. Een bij­ge­loof, net als vin­gers krui­sen om de go­den weg te hou­den, niet on­der lad­ders lo­pen en iets af­klop­pen op hout. We doen er vaak wat la­che­rig over. En toch speelt bij­ge­loof een be­lang­rij­ke rol in het le­ven van veel men­sen.
images vrijdag 13.crop .350 200

 

Doelpalen kussen of acht flesjes water

Er zijn profvoetballers die eerst hun rechterschoen aantrekken en dan pas hun linker. Of omgekeerd, maar altijd in dezelfde volgorde. Er zijn voetballers die eerst de doelpalen kussen en sommigen moeten eerst het gras aanraken voordat ze een potje gaan spelen. Tennissers kunnen er ook wat van. Roger Federer heeft iets met het getal acht. Altijd acht handdoeken, acht flesjes water en acht tennisrackets achter de hand.

Nooit met de lift

Ook veel managers en leidinggevenden hechten aan bijgeloof. Nooit met de lift voor een lastige bijeenkomst. Altijd een kop koffie voordat je de laptop opent. De auto op dezelfde plek kunnen parkeren garandeert een topdag. Bij een belangrijke presentatie draag ik altijd…

Controle willen houden

Bijgeloof heeft alles te maken met ons gevoel van controle. En dat is dan ook precies wat we willen, menen sociaal psychologen Frenk van Harrevel, Joop van der Pligt en Bastiaan Rutjens. Samen schreven zij het boek ‘Dat kan geen toeval zijn: de psychologie van ons bijgeloof’. Controle is volgens de schrijvers een fundamentele menselijke behoefte. Tegelijkertijd kun je niet overal controle over hebben. En precies op die momenten nemen mensen toevlucht tot bijgeloof.

Goed voorbereid is het halve werk

Terwijl dat niet nodig zou moeten zijn. Veel belangrijker is het om de zaken goed op orde te hebben. Het gezegde is ook niet voor niets dat de voorbereiding het halve werk is. En in feite kun je alles voorbereiden, ook je dagdagelijkse activiteiten. Om goed voorbereid te zijn, zorg je voor slimme processen en werk je planmatig. Niet voor niets creëren we bij GO Company organisaties die werken als een geoliede machine.

Dag bijgeloof!

Als je al je processen strak hebt georganiseerd en je werk goed voorbereid is, dan hou je de controle. Dan kun je actief reageren, blijf je rustig bij onverwachte zaken en ben je niet afhankelijk van je bijgelovige rituelen. En dan is er ook niets aan de hand als je auto een keer op een andere parkeerplek staat. Of als je lievelingssokken per ongeluk nog in de was zitten.