Agile werken ook geschikt voor jouw organisatie?

Avatar foto
Geschreven door: Irma van Pooij Datum: 10-08-2023 Tag: Blog

Agile werken

Snel aanpassen en flexibel inspelen op veranderingen. Agile werken is momenteel hot: bijna tweederde van de organisaties gebruikt agile manieren van denken, werken en organiseren blijkt uit onderzoek van Organize Agile en Hogeschool Utrecht onder ruim tweehonderd leidinggevenden en professionals in negentien landen.

Wat maakt agile werken zo geliefd? Er zijn verschillende redenen waarom je vandaag zou willen starten met Agile werken. Hier vind je de belangrijkste voordelen van Agile werken volgens GO Company.

Klantgerichtheid
Agile werken zet de behoeften van de klant centraal. Door regelmatig met de klant samen te werken en feedback te ontvangen, kun je ervoor zorgen dat het product of de dienst perfect aansluit op de wensen van de klant.

Snellere time-to-market
Met Agile werken kun je sneller waardevolle producten en diensten aan je klanten leveren. Door het werk op te delen in kleine, behapbare iteraties, kun je regelmatig werkende delen van het product opleveren. Hierdoor kunnen klanten vroegtijdig feedback geven, wat helpt om snel te reageren op veranderende eisen en marktomstandigheden.

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen
In een snel veranderende zakelijke omgeving is flexibiliteit essentieel. Agile werken stelt je in staat om snel te reageren op veranderende prioriteiten, technologische ontwikkelingen en markttrends.

Betere samenwerking en communicatie
Agile werken bevordert de samenwerking binnen het team en met belanghebbenden. Regelmatige teambijeenkomsten, zoals dagelijkse stand-ups en sprintplanningssessies, zorgen voor open communicatie en transparantie.

Continue verbetering
Agile werken moedigt voortdurende reflectie aan. Na elke iteratie worden verbeterpunten geïdentificeerd, waardoor het team steeds effectiever wordt in het leveren van waarde.

Motivatie en betrokkenheid van het team
Agile werken geeft teamleden meer autonomie en verantwoordelijkheid voor hun werk. Dit kan leiden tot hogere motivatie en betrokkenheid bij het project.

Risicobeheersing
Door het werk in korte iteraties op te delen, kunnen eventuele risico’s en problemen vroegtijdig worden geïdentificeerd en aangepakt, waardoor de kans op grote fouten en mislukkingen wordt verminderd.

Schaalbaarheid
Agile werken kan worden toegepast op projecten van verschillende grootte en complexiteit, waardoor het geschikt is voor zowel kleine teams als grotere organisaties.

Agile werken kan je dus helpen om de efficiëntie, effectiviteit en klantgerichtheid van jouw organisatie verder te vergroten. Als je sneller wilt reageren op klantbehoeften, producten van hogere kwaliteit wilt leveren en de betrokkenheid van jouw team wilt vergroten, is Agile werken een goede methode, maar die vereist wel kennis, kunde en discipline.

Hoe je dit goed aanpakt, leer je tijdens de driedaagse opleiding Agile & Scrum van GO Company. Er zijn nog plaatsen vrij voor de opleiding die op 26 september start in Tilburg. Interesse? Neem contact met ons op of schrijf je direct in voor de driedaagse Agile & Scrum training van 26 september a.s..